Slobodni svet

Svet i ljudi u njemu oduvek su želeli da budu slobodni. Retko kada su uspevali to i da budu, što ih nije sprečavalo da pronalaze nove ili obnavljaju stare načine borbe za osvajanje slobode. Današnji ostareli, prilično zasićen i sasvim ulubljen svet, kao da je pred dilemom: kuda dalje?  
Edicija Slobodni svet  bi da ponudi na razmatranje odgovore na pitanje kako dalje? Ukazivanjem na stanje, definisanjem problema ili nudeći mogućna rešenja, pisaće o tome poznata i manje znana ali velika imena humanističkih i društvenih nauka, religije, medija, kulture, umetnosti i književnosti: Grejber, Eko, Dalaj-Lama, Goleman... No, ako se aktivističke, anarhističke, slobodoumne, demokratične, kreativne i drske ideje učine ili pokažu neostvarivim, biće to znak da u njih treba čvršće verovati. Vera je nada, a bez nje i rizika – nema angažovane misli. Biće to i mali, utopistički, korak Geopoetike ka boljem čovečanstvu.

Preporučujemo
Hronike Bob Dilan

Dogodilo se. Ipak i najzad: Bob Dilan je svoj život i pero uzeo u svoje ruke i dao nam na uvid fragmente svog bogatog stvaralaštva. Posle stotina knjiga i hiljada tekstova koje su o njemu objavili drugi, evo ga u ulozi sopstvenog tumača. Hronike nisu standardna autobiografija niti samo ispovest; već vrlo važan dokument o vremenu i životima nekoliko poslednjih generacija druge polovine 20. veka koje su verujući u utopiju menjale sve(s)t.

Više o knjizi
Svensenova “Filozofija samoće” uskoro na srpskom

Jednu od najtraženijih serija knjiga u Geopoetici u ediciji Teorija čine naslovi: “Filozofija dosade”, “Filozofija zla”, “Filozofija straha”… norveškog autora Laša Svensena. Geopetika je otkupila prava za njegovu najnoviju knjigu “Filozofija samoće”...

Dalje
Najčitanije

Muškarci bez žene Haruki Murakami @Svet proze

Lutkar Justejn Gorder @Svet proze

Žena crvene kose Orhan Pamuk @Svet proze

Sila Dobrote Danijel Goleman @Slobodni svet

Hronika sumnje Vladislav Bajac @Svet proze

Lutka od Marcipana Muharem Bazdulj @Svet proze

Pape Satan Aleppe Umberto Eko @Slobodni svet