Odgovor iz Japana

05.08.2021.

Na pismo u kome je Geopoetika izrazila brigu za autora, njegovu porodicu i prijatelje, kao i solidarnost sa narodom Japana koji se suočava sa katastrofalnim posledicama razornog zemljotresa i cunamija, lični agent Murakamija odgovorio je, između ostalog, i gde se nalazi i kako je Haruki Murakami.

Na pismo u kome je Geopoetika izrazila brigu za autora, njegovu porodicu i prijatelje, kao i solidarnost sa narodom Japana koji se suočava sa katastrofalnim posledicama razornog zemljotresa i cunamija, lični agent Murakamija odgovorio je, između ostalog, i gde se nalazi i kako je Haruki Murakami.
Dragi naši saradnici iz Geopoetike,
 

Otkako je jak zemljotres pogodio Japan u petak popodne, 11. marta 2011, primili smo mnoštvo nežnih poruka iz čitavog sveta. Iskreno cenimo vaše saosećanje i reči podrške i zahvaljujemo vam se na njima.  

Na sreću, Murakami i njegova porodica bili su izvan Japana u trenutku zemljotresa i još uvek su na sigurnom mestu. Svi njegovi saradnici u Japanu su, takođe, dobro i nisu direktno pogođeni nesrećom.  

Kao što ste već čuli putem medija, zemljotres i cunami su ozbiljno oštetili severoistočni deo Japana. Tokio je, za sada, siguran mada još uvek strahujemo od mogućih novih potresa slabije jačine. Iskreno se nadam da je što veći broj života spašen i verujem da vaše molitve dopiru do ljudi u ovoj zemlji koji pate. 

Mnogi su tražili od g. Murakamija da napiše članak ili da da intervju, ali on u ovom trenutku nije u stanju da piše ili govori o ovoj nezapamćenoj katastrofi.  

Sa puno zahvalnosti i najlepšim željama, 

Yuki Katsura,
asistent Harukija Murakamija