Murakamiju Internacionalna nagrada Katalonije

05.08.2021.

Japanski romanopisac Haruki Murakami dobio je ovogodišnju Internacionalnu nagradu Katalonije (Premi Internacional Catalunya) koju vlada Katalonije svake godine dodeljuje pojedincima koji su svojim radom doprineli širenju kulturnih, naučnih i ljudskih vrednosti širom sveta. Žiri se, među 196 drugih kandidata iz 56 zemalja, odlučio za Murakamija zato što „njegova dela prevazilaze kulturnu sredinu iz koje dolaze, a on sam predstavlja referentnu tačku književnog sveta.

Japanski romanopisac Haruki Murakami dobio je ovogodišnju Internacionalnu nagradu Katalonije (Premi Internacional Catalunya) koju vlada Katalonije svake godine dodeljuje pojedincima koji su svojim radom doprineli širenju kulturnih, naučnih i ljudskih vrednosti širom sveta. Žiri se, među 196 drugih kandidata iz 56 zemalja, odlučio za Murakamija zato što „njegova dela prevazilaze kulturnu sredinu iz koje dolaze, a on sam predstavlja referentnu tačku književnog sveta”. Autor romana Norveška šuma, Kad padne noć i Okorela zemlja čuda i Kraj sveta uspeva da u svom delu „ujedini dve različite književne vrste kao što su bestseler i kultno štivo, i da oslika svet stalnih oscilacija između realnog i oniričnog, humora i tame...kao i da izgradi literarni most između Istoka i Zapada”.  

Žao mi je što nisam u stanju da se na ovu vest više radujem. Moj narod trenutno prolazi kroz strahote izazvane nedavnim zemljotresom... izjavio je Murakami , ali shvatam ovu nagradu kao vrstu stimulansa koji nam je u ovim veoma teškim vremenima itekako potreban...